Plac Dworcowy 1 (I piętro) 33-100 Tarnów

Złote mleko to starożytny ajurwedyjski napój zrobiony głównie z mleka i kurkumy o wielu wspaniałych zdrowotnych właściwościach dla naszego organizmu. Dzieje się tak głównie za sprawą Kurkumy a dokładniej jej podstawowego składnika czynnego czyli Kurkuminy, która posiada bardzo silne działanie przeciwnowotworowe.

Współcześni naukowcy im dłużej badają właściwości zdrowotne kurkumy, tym więcej odkryć dokonują. Udowodniono już, że kurkuma ma właściwości m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, żółciopędne, oczyszczające czy tonizujące, a to tylko zalążek jej dobroczynnych właściwości.

Złote mleko jest idealne nie tylko na infekcje, ale również działa wspomagająco na wzmocnienie organizmu i poprawę naszego samopoczucia czy nastroju!

Picie ZŁOTEGO MLEKA działa m.in. na:

  • zwalczanie infekcji, skutecznie walczy z przeziębieniem, ponieważ działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie,
  • działa rozgrzewająco, leczy kaszel i gorączkę,
  • pomaga w pozbyciu się nadmiaru śluzu z organizmu,
  • podnosi odporność organizmu,
  • dzięki właściwościom przeciwgrzybicznym pomaga w leczeniu grzybicy min. Candidy,
  • posiada właściwości antydepresyjne,
  • działa uspokajająco dzięki właściwościom wyciszającym i uspokajającym,
  • jest naturalnym silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki,
  • posiada właściwości przeciwnowotworowe,
  • wspomaga budowę kości,
  • naoliwia stawy i usuwa z nich zwapnienia dzięki czemu poprawia elastyczność kręgosłupa,
  • wspomaga budowę kości,
  • przyspiesza gojenie się ran i hamuje krwawienia,
  • posiada właściwości oczyszczające organizm- wspomaga prace wątroby, woreczka żółciowego, nerek,
  • oczyszcza krew.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pierwszym krokiem jest przygotowanie pasty z kurkumy (należy ją przechowywać po wystudzeniu w szklanym pojemniku w lodówce przez 2 do góra 3 tygodni, po tym czasie jej lekko metaliczny zapach zdradzi, iż nie jest już zdatna do użytku).

Aby poprawić przyswajalność związków, które są obecne w kurkumie, dodajemy do pasty pieprz który dzięki zawartości piperyny znacząco zwiększa wchłanianie kurkuminy.

SKŁADNIKI:

– 2- 3 łyżki kurkumy w proszku

– ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

– ½  szklanki wody (lub więcej)

Opcjonalnie do pasty można dodać również:

– 1 płaską łyżeczkę imbiru,

– 1 płaską łyżeczkę cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka wlewamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia a następnie dodajemy pozostałe składniki. Podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając szpatułką, aż uzyskamy w miarę gęstą pastę. Lekkie gotowanie się (wrzenie na małym ogniu) musi trwać co najmniej 7- 8 min. Należy uważać aby pasta nie przypaliła się! W razie potrzeby, jeśli pasta stanie się zbyt gęsta, możemy dodać więcej wody, a jeśli okaże się zbyt rzadka dodać więcej kurkumy.

Gotowa pasta powinna być gęsta, ale nie za bardzo. Gotową pastę przekładamy do wyparzonego wcześniej słoiczka i przechowujemy w lodówce do 2-3 tygodni.

Następnym krokiem jest przygotowanie ZŁOTEGO MLEKA!

SKŁADNIKI:

– 1 łyżeczka pasty z kurkumy

– 1 szklanka mleka (roślinne lub zwierzęce)

Opcjonalnie do mleka można dodać:

– ½ – 1 łyżeczki masła klarowanego lub oleju np. migdałowego

– miód do smaku

– przyprawy: kardamon, odrobinę gałki muszkatołowej, anyżu, imbiru i cynamonu (jeśli nie dodaliśmy ich uprzednio do pasty)

PRZYGOTOWANIE:

Łyżeczkę uzyskanej pasty łączymy ze szklanką podgrzanego uprzednio mleka wraz z przyprawami ( mleka nie doprowadzamy do wrzenia). Gdy nieco przestygnie, dodajemy łyżkę oleju/ masła i dodatkowo miód (do smaku).

Do przyrządzenia Złotego Mleka możemy użyć mleka zwierzęcego krowiego bądź koziego a najlepiej mleka pochodzenia roślinnego np. migdałowego, owsianego, jaglanego, ryżowego, konopnego które również możemy sami przygotować w naszej kuchni.

Do Złotego Mleka zaleca się używanie masła klarowanego lub oleju migdałowego, ale można również użyć niewielkiej ilości oleju sezamowego, konopnego, z ostropestu lub z wiesiołka. Tych olejów nie dodajemy do wrzątku, ale do przestudzonych naparów!

Miód – możemy wybrać miód lipowy, akacjowy, wielokwiatowy czy spadziowy. Dodajemy go dopiero wtedy, gdy mleko przestygnie, ponieważ wysokie temperatury niszczą jego działanie lecznicze.

Do Złotego Mleka możemy również  dodać na przeziębienie utarty lub pokrojony na kawałki korzeń imbiru (ważne jest, by taki napar przecedzić przez sitko) działa on silnie rozgrzewająco.

Istnieje mnóstwo modyfikacji Złotego Mleka. Możemy dodawać do niego różne przyprawy, oleje w zależności jakie właściwości zdrowotne chcemy uzyskać.

herbatka z pietruszki

Pobierz darmowy e-book o najlepszych ziołowych herbatkach na trawienie.

Zapisujac się do naszego newslettera oświadczasz, że na podstawie (art. 23 ust. 1 pkt 1) ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., nr 101, poz. 926 z późn. zm.), wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez firme Energia

You have Successfully Subscribed!