5 najlepszych ziołowych herbatek na trawienie - Energia - Medycyna Naturalna
  Plac Dworcowy 1 (I piętro) 33-100 Tarnów

Święta, sylwester, imprezy okolicznościowe np. u Cioci na imieninach i ogrom różnych pyszności którym ciężko jest się oprzeć… Co zrobić aby wspomóc swój układ pokarmowy naturalnymi produktami, które przyspieszą metabolizm i zwalczą uczucie ciężkości, gazów i wzdęć których tak nie znosimy??

Najprostszym sposobem jest regularne picie herbatek, bądź zaprezentowanie swoim gościom właśnie takiej herbatki, dzięki której pozbędziemy się niechcianych i krępujących zaparć, wzdęć i innych dolegliwości ze strony naszego przewodu pokarmowego.

1. HERBATKA Z KURKUMY

Herbatka z kurkumy pomaga w  metabolizmie tłuszczów- czyli poprawia trawienie a dodatkowo odtruwa wątrobę. Picie jej podczas jesiennych i zimowych dni podnosi odporności i działa rozgrzewająco. Latem jednak będzie super pomysłem na pyszny orzeźwiający napój, który można  zaserwować naszym gościom.

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4-6 plasterków świeżego imbiru
  • 500 ml wody
  • szczypta pieprzu cayenne lub czarnego
  • plasterki cytryny lub sok z cytryny
  • 1-2 łyżeczki miodu

WYKONANIE:

Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy kurkumę, cynamon i plasterki imbiru. Doprowadzamy do wrzenia po czym od razu zmniejszamy ogień, by napar bardzo wolno się gotował.

Gotujemy na wolnym ogniu przez  ok.10 min. Wyłączamy, odstawiamy na 1 minutę, tak aby przyprawy opadły na dno garnuszka. Gotowy napar przelewamy do dzbanuszka przez sitko.

Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne lub czarnego (dzięki niemu kurkuma jest lepiej przyswajalna), sok z cytryny i miód dodajemy do smaku

2. HERBATKA Z IMBIRU

Napar z imbiru to coś absolutnie przepysznego! Idealnie sprawdza się na chłodne jesienne i zimowe dni. Imbir nie dość, że doskonale rozgrzewa, to w dodatku ma właściwości wspomagające odporność, natomiast latem świetnie gasi pragnienie i dodatkowo pobudza.

Imbir posiada wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia, m.in.: pobudza układ odpornościowy, działa przeciwwirusowo, poprawia krążenie krwi, trawienie oraz zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych.

Napar z imbiru w tradycyjnej medycynie stanowił remedium na przeziębienie i problemy z trawieniem.

SKŁADNIKI:

  • 3 plastry świeżego imbiru
  • duża szczypta kurkumy
  • 1 szklanka wody
  • 1-2 łyżeczki  miodu
  • 1 łyżka mleczka kokosowego

WYKONANIE:

Imbir dokładnie obieramy, kroimy na plasterki.

Następnie imbir wraz z szczypta kurkumy dodajemy do gorącej wody, zmniejszamy ogień ( składniki muszą sie zaparzyć) przykrywamy naczynie i pozostawiamy max do 10 min.

Kiedy napój nieco przestygnie dodajemy miód i mleczko kokosowe.

 

3. HERBATKA Z PIETRUSZKI

Pietruszka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera kompleks witamin i minerałów ważnych w zapobieganiu wielu chorobom, jest świetnym źródłem żelaza i magnezu, a także witm C, A, wit. B1 i B2. Poza tym pietruszka zawiera co najmniej dwa rodzaje nietypowych związków, które mają wyjątkowe korzyści zdrowotne. Olejek eteryczny i flawonoidy o unikalnym, niespotykanym w innych warzywach składzie.

Dzięki tym składnikom pietruszka działa oczyszczająco i antyseptycznie, zwiększa przepływ krwi przez nerki, nasila przesączanie moczu w kłębuszkach nerkowych i rozkurcza mięśnie gładkie układu moczowo-płciowego, przewodu pokarmowego, działa kojąco na wątrobę i drogi żółciowe. Leczy zaparcia i wzdęcia.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny

 

WYKONANIE:

Wodę wlewamy do garnuszka, dodajemy natkę pietruszki i gotujemy na małym ogniu ok 15 min.

Następnie odstawiamy i czekamy aż lekko przestygnie. Kiedy wywar lekko przestygnie przecedzamy go i przelewamy do dzbanuszka.

Możemy posłodzić miodem i dodać soku z cyrtyny do smaku.

 

4. AJURWEDYJSKA HERBATKA Z KMINKU, KOLENDRY I KOPRU WŁOSKIEGO

Ajurweda to najstarszy system medyczny, który powstały w Indiach ponad 5 tysięcy lat temu. W dosłownym tłumaczeniu to wiedza o życiu, długowieczności i uzdrawianiu. Ajurweda mówi, że spokojny, zrównoważony umysł i zadowolona dusza to podstawa do osiągnięcia szczęścia i zdrowia.

Mieszanka tych ziół posiada bardzo wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych.

Dzięki imbirowi działa silnie rozgrzewająco, nasiona kminku poprawiają trawienie i łagodzą wiele dolegliwości trawiennych, w tym gazy, wzdęcie, biegunki, nudności i niestrawność. Kolędra m.in.: łagodzi wzdęcia, bóle brzucha, nudności, leczy niestrawność, a koper włoski od dawna słynie jako środek rozkurczowy, pomagający pozbyć się uporczywych wzdęć, działa pobudzająco na układ trawienny i łagodzi skutki przejedzenia.

SKŁADNIKI:

  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka świeżej lub mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki całych nasion kminku
  • 2 łyżeczki całych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki całych nasion kopru włoskiego
  • 1 litr wody

WYKONANIE:

 Nasiona prażymy na suchej patelni (do momentu kiedy zaczną pachnieć) następnie do garnuszka wrzucamy kawałek imbiru, kurkumę i uprażone nasiona, zalewamy je wrzątkiem na 10- 15 min i przykrywamy spodkiem.

Aby wzmocnić efekt możemy je również gotować na małym ogniu do czasu kiedy nasiona kolendry- te okrągłe maleńkie kuleczki zaczną tonąć czyli ok 10-15 min. Nastepnie przecedzamy herbatke przez sitko i pijemy na zdrowie:)

Natomiast jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu żeby uprażyć nasiona wystarczy zalać imbir, kurkumę wraz z nasionami wrzątkiem i pozostawić na 10-15 min pod przykryciem.

Herbatkę możemy pić nie tylko po posiłkach, ale także w ciągu całego dnia.

5. HERBATKA Z CZYSTKA

Herbatka z czystka podkręca nasz metabolizm, dlatego jest wspaniałym dodatkiem dla osób pragnących zrzucić parę kilogramów. Herbatka również wpływa na polepszenie krążenia krwi, a dodatkowo ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyalergiczne.

Picie takiej herbatki z pewnością poprawi nam nastrój, ale przede wszystkim wpłynie na poprawę naszego stanu zdrowia.

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka suszu z czystka
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • szczypta chili
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2-3 plasterki cytryny
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

WYKONANIE:

Do dużego czajniczka/imbryka wsypujemy czystek, zalewając go 2 szklankami wrzącej wody. Parzymy go przez ok. 7-8 minut, po czym odcedzamy fusy z ziół.

Następnie dodajemy szczyptę chili, kurkumę i cynamon i dokładnie mieszamy. Dolewamy jedną łyżeczkę octu jabłkowego i dodajemy kilka plasterków cytryny oraz miód. Dla efektywnego wyglądu możemy dodać parę malin i listki mięty.

Herbatkę z czystka można również stosować od razu po przebudzeniu, stosując na przemian z wodą z cytryną.