Najlepszy przepis na kiszone buraczki - Energia - Medycyna Naturalna
  Plac Dworcowy 1 (I piętro) 33-100 Tarnów

Składniki:

  • 1 kilogram buraków
  • 3- 4 ząbków czosnku obranych i pokrojonych na pół
  • 2 litry przegotowanej i chłodnej wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ziarenko kardamonu ( opcjonalnie)
  • 2 ziarenka pieprzu ( opcjonalnie)
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 lub 1 łyżka soli na 1 litr wody
  • ewentualnie kromka razowego chleba na zakwasie

Wykonanie:

  • Buraki umyj, cienko obierz ze skórki i pokrój w grube plastry lub kosteczki. Poukładaj je w wyparzonej i wytartej kamionce, na zmianę z przyprawami i czosnkiem.Jeżeli nie masz kamionki to nie przejmuj się słoik też ci się przyda. Wtedy włóż do dużego słoika lub dwóch mniejszych. Całość zalej wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).
  • Kamionkę lub słoik zakryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej tym szybciej). Dodanie odrobiny poprzedniego zakwasu przyspiesza proces fermentacji.
  • Jeśli nie masz kamionkowej pokrywki, to zasłoń wierzch naczynia gęstą, muślinową tkaniną lub gazą i szczelnie zawiąż sznurkiem lub gumką.
  • Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików i przechowywać w chłodzie (aby przerwać proces fermentacji). Ja przechowuje go w lodówce.