Chleb orkiszowo- żytni na zakwasie - Energia - Medycyna Naturalna
  Plac Dworcowy 1 (I piętro) 33-100 Tarnów

Chleb orkiszowo- żytni na zakwasie z miękkim i wilgotnym środkiem. Amatorom chrupiącej skórki na pewno przypadnie do gustu.

 

Składniki na zaczyn zakwasowy:

  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 125 g mąki orkiszowej chlebowej
  • 30 g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego

Składniki zaczynu na chleb orkiszowo- żytni dobrze wymieszać. Zaczyn mieszamy z:

  • 575 g mąki orkiszowej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 340 – 390 g ciepłej wody.

Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i zagnieść. Powinno być ścisłe i delikatnie lepkie. Wkładamy ciasto do dużej prostokątnej foremki. Zostawiamy do wyrośnięcia na noc, w ciepłym miejscu i pod przykryciem. Tak przygotowany chleb powinnien być upieczony po 8- 12h od wykonania. Czas jest zależy od warunków w jakim go pozostawimy. Im cieplej tym szybciej powinien trafić do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 260ºC z parą przez 10 minut. Wstawiam brytfankę z wrzącą wodą. Dzięki tej temperaturze  i parze chleb orkiszowo-żytni będzie miał chrupiącą skórkę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 230ºC i pieczemy około 20 – 25 minut. Ja zawsze upewniam się czy chleb jest dobrze upieczony stukając po nim i jak słyszę głuchy odgłos to wyjmuję z piekarnika.

Smacznego