Plac Dworcowy 1 (I piętro) 33-100 Tarnów

Chleb orkiszowo- żytni na zakwasie z miękkim i wilgotnym środkiem. Amatorom chrupiącej skórki na pewno przypadnie do gustu.

 

Składniki na zaczyn zakwasowy:

  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 125 g mąki orkiszowej chlebowej
  • 30 g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego

Składniki zaczynu na chleb orkiszowo- żytni dobrze wymieszać. Zaczyn mieszamy z:

  • 575 g mąki orkiszowej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 340 – 390 g ciepłej wody.

Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i zagnieść. Powinno być ścisłe i delikatnie lepkie. Wkładamy ciasto do dużej prostokątnej foremki. Zostawiamy do wyrośnięcia na noc, w ciepłym miejscu i pod przykryciem. Tak przygotowany chleb powinnien być upieczony po 8- 12h od wykonania. Czas jest zależy od warunków w jakim go pozostawimy. Im cieplej tym szybciej powinien trafić do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 260ºC z parą przez 10 minut. Wstawiam brytfankę z wrzącą wodą. Dzięki tej temperaturze  i parze chleb orkiszowo-żytni będzie miał chrupiącą skórkę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 230ºC i pieczemy około 20 – 25 minut. Ja zawsze upewniam się czy chleb jest dobrze upieczony stukając po nim i jak słyszę głuchy odgłos to wyjmuję z piekarnika.

Smacznego

herbatka z pietruszki

Pobierz darmowy e-book o najlepszych ziołowych herbatkach na trawienie.

Zapisujac się do naszego newslettera oświadczasz, że na podstawie (art. 23 ust. 1 pkt 1) ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., nr 101, poz. 926 z późn. zm.), wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez firme Energia

You have Successfully Subscribed!