Bułeczki orkiszowe - Energia - Medycyna Naturalna
  Plac Dworcowy 1 (I piętro) 33-100 Tarnów

Bułeczki orkiszowe

Idealne bułeczki orkiszowe na imprezę. Na pewno zaskoczysz gości. Rozchodzą się bardzo szybko są miękkie z chrupiącą skórką. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych aby je przygotować. Zawsze wychodzą apetyczne. Czasu tez niewiele zabiorą. Polecam

Składniki na bułeczki:

  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 400 g mąki orkiszowej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oliwy
  • 220 g ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • płatki owsiane błyskawiczne do posypania bułeczek orkiszowych

Przygotowanie:

Do miski wlewam 20 g ciepłej wody, miód, drożdże i z odmierzonej porcji 2 łyżki mąki. Mieszam do połączenia składników i odstawiam na 10-15 minut.Do tak przygotowanego rozczynu dodaję resztę składników na bułeczki orkiszowe i mieszam mikserem z hakiem przez 10-15 minut.Rozgrzewamy piekarnika do 200 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Dłonie smaruję oliwą albo moczę w wodzie przed każdą porcją na bułeczkę. Z przygotowanego ciasta kształtuje 8 bułeczek orkiszowych i układamy na blaszce. Po wierzchu smaruje roztrzepanym jajkiem i sypię płatkami błyskawicznymi. Bułki  orkiszowe wkładam do piekarnika i piekę przez 30 minut. Smacznego