Chleb ziemniaczany z cebulką - Energia - Medycyna Naturalna
  Plac Dworcowy 1 (I piętro) 33-100 Tarnów

Chleb ziemniaczany z cebulką

Czasami zostają nam ziemniaczki z obiadu i tak nie bardzo wiadomo co by tu z nich zrobić. Zostało tylko dwa lub trzy i co tu z nich wyczarować? Pomysłów jest mnóstwo na tak zwany recykling kuchenny. Jednym z nich jest chleb ziemniaczany z cebulka. Zazwyczaj potrzeba właśnie dwa lub trzy ziemniaczki ugotowane. Chleb wychodzi super mięciutki i lekko wilgotny. Skórka jest delikatna i mięciutka. Wszystko rozpływa się w ustach.
Składniki:
  • 100 g ugotowanych ziemniaków (wystudzonych lub zimnych)
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki graham
  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskam przez praskę.  Z drożdży robię rozczyn. Rozpuszczam je w  wodzie z odrobiną mąki i cukru. Odstawiam na 5 minut. W tym czasie drobno kroje cebulkę i smażę na patelni na złoty kolor. Odstawiam do wystudzenia. Do rozczynu dodaje resztę składników na chleb ziemniaczany z cebulką. Wyrabiam chleb na gładkie elastyczne ciasto. Blaszkę 40x12 wykładam papierem do pieczenia i wkładam ciasto. Odstawiam na 30 do 60 minut to zależy od temperatury im cieplej tym krócej będziemy czekać na wyrośnięcie chleba. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni wkładam chleb ziemniaczany z cebulką. Piekę 45-50 minut.